srijeda, 19. kolovoza 2009.

Zlatni pir

Nedjeljna misa, 26. srpnja 2009., u župi Rostovo za nazočne i za župnika Marinka Filipovića je bila neobično drugačija od uobičajenih. Pod misom je održan obred obnavljanja bračnih zavjeta povodom doživljenih pedeset godina zajedničkog života u braku supružnika Viktora i Sajke Sabelja. Sakrament ženidbe sklopili su 1959. u župnoj crkvi. Vito i Sajka svoj su život posvetili kršćanskom odgoju svoje četvero djece, te uzajamnoj ljubavi. Kumovi pri obnavljanju zavjeta su bili Mato Zeko i Mara Sabelja, a supružnici su tom prigodom dobili i Apostolski blagoslov pape Benedikta XVI. Veselje je nastavljeno u šatoru kod obiteljske kuće na Medeniku uz rodbinu i prijatelje. Od srca im želimo dobro zdravlje i nadamo se da će ovakvih proslava biti još u našoj župi.













Ilindan 2009.

Župa Rostovo proslavila je 20. srpnja blagdan svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka. Na taj dan okupilo se mnoštvo vjernika, kako župljana, tako i hodočasnika iz skopaljske i lašvanske doline, te po svijetu razasutih Rostovljana.. Svetu Misu u 11 sati predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca u Travniku uz koncelebraciju 9 svećenika, na čelu s dekanom travničkim preč. Stipom Kneževićem. Župnik don Marinko Filipović zahvalio se svima koji su pomogli u organiziranju večeri župe, te samog patrona. Nakon misnog slavlja uslijedilo je narodno veselje.







Rostovačka večer 19. 7. 2009

Dan uoći zaštitnika župe organizirana je rostovačka večer. Sv. Misu u 18 sati predvodio je sin župe don Zrinko Brković, upravitelj hrvatske misije u Dortmundu, koji je vodio trodnevnicu pred patron. Poslije mise nastavljeno je veselje pod šatorom. Na ovom susretu očitovalo se hrvatsko zajedništvo u kršćanskoj ljubavi uz radosno druženje i pjesmu, a naravno i kola.






Crvene zemlje 18. 7. 2009.

Na drugi dan trodnevnice pred patron župe sv. Iliju proroka, župljani su zajedno sa svojim župnikom hodočastili na crvene zemlje i tu slavili Sv. Misu. Tom prigodom postavljen je i veliki drveni križ. Crvene zemlje se nalaze na planini Vranici, kad se od Sebešića krene ka Uložnici (kota 1500 do 1800 m). To je neobična uzvisina – mnogi ju uspoređuju i s prekrasnim planinskim cvijetom - na kojoj nikada ne raste trava, niti se zadržava snijeg. Dakako, oko ove crvene zemlje naš narod je stvorio legendu, jednu od najljepših koju iz naše baštine danas poznajemo.
Tu je, kaže legenda, nekada bila crkva svetog Ilije (a on je, ne zaboravimo, zaštitnik Bosne, a i naše župe Rostovo). No, dolaskom Turaka i bijegom kraljice Katarine 1463. godine, crkve su se, da bi ih se sačuvalo, zatrpavale zemljom. Priča dalje kaže da je 99 Marija nosilo u pregačama crvenu zemlju i zatrpalo ovu crkvu, te se, tako, danas između borova uzdiže veliko brdo iz čije se utrobe uoči svakog Ilindana, a prije sunca, čuju crkvena zvona.
Po pričanju starijih Sebešićana koji su nekada ljeta provodili sa stokom na Vranici, svatko onaj tko bi pokušao kopati po crvenoj zemlji bio bi spriječen jakim nevremenom, pa bi se pred snagom iznenadne kiše i olujnog vjetra svaki znatiželjnik morao bijegom spašavati.