srijeda, 19. kolovoza 2009.

Crvene zemlje 18. 7. 2009.

Na drugi dan trodnevnice pred patron župe sv. Iliju proroka, župljani su zajedno sa svojim župnikom hodočastili na crvene zemlje i tu slavili Sv. Misu. Tom prigodom postavljen je i veliki drveni križ. Crvene zemlje se nalaze na planini Vranici, kad se od Sebešića krene ka Uložnici (kota 1500 do 1800 m). To je neobična uzvisina – mnogi ju uspoređuju i s prekrasnim planinskim cvijetom - na kojoj nikada ne raste trava, niti se zadržava snijeg. Dakako, oko ove crvene zemlje naš narod je stvorio legendu, jednu od najljepših koju iz naše baštine danas poznajemo.
Tu je, kaže legenda, nekada bila crkva svetog Ilije (a on je, ne zaboravimo, zaštitnik Bosne, a i naše župe Rostovo). No, dolaskom Turaka i bijegom kraljice Katarine 1463. godine, crkve su se, da bi ih se sačuvalo, zatrpavale zemljom. Priča dalje kaže da je 99 Marija nosilo u pregačama crvenu zemlju i zatrpalo ovu crkvu, te se, tako, danas između borova uzdiže veliko brdo iz čije se utrobe uoči svakog Ilindana, a prije sunca, čuju crkvena zvona.
Po pričanju starijih Sebešićana koji su nekada ljeta provodili sa stokom na Vranici, svatko onaj tko bi pokušao kopati po crvenoj zemlji bio bi spriječen jakim nevremenom, pa bi se pred snagom iznenadne kiše i olujnog vjetra svaki znatiželjnik morao bijegom spašavati.

Nema komentara: